Anasayfa
Makedonya'da Türkiye'den görevli din ve eğitimciler taraf tutmamalı
Basın Bildirisi
Uzun süredir Makedonya’da görevli olan Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Din Görevlileri (İmamlar) ve Türkiye’den gelen Üniversite öğretim görevlilerinin eylemlerini ve söylemlerini hayret ve ibretle takip etmekteyiz. Özellikle anavatan Türkiye’de 30 Mart tarihinde gerçekleştirilecek Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nin arifesinde Makedonya’da görevli din ve öğretim görevlilerinin adeta ''amigo'' gibi taraf tutmaları bizler için kabul görülecek ve hoş karşılanacak bir durum değildir. Bu zatların yanlı, yanlış ve yandaş söylemleri ile Makedonya Türkleri’nin de arasına nifak tohumları ektikleri apaçıktır. Toplumsal barışı, huzuru, demokrasi kültürünü savunmayı bir kenara bırakalım; bu kişiler ''profesyonel'' görevlerinin getirdiği sorumluluk ve vazifelerini bile doğru dürüst yapamamaktadırlar. Zaten kutuplaşmanın tavan yaptığı toplumumuzu bir okadar provoke etmek, bireylere taraf olmaları için emrivaki yapmak, baskı uygulamak kimsenin haddi değildir. Makedonya Türk'ü için anavatan'daki ''A partisi'' ya da ''B partisi'' önemli olmamalıdır. Bizler için önemli olan Türkiye Cumhuriyeti’dir. Devletin ve milletin bölünmez bütünlüğüdür. Türk milletinin istikbali ve bekasıdır. Ay yıldızlı bayrağıdır. İstiklal Marşıdır. Bizi biz yapan milli ve manevi değerlerimizdir... Son dönemlerde şahit olduğumuz ''kişiye'' endeksli destek ne Makedonya Türk toplumunun, ne anavatan Türkiye’nin, ne de Türk Dünyası’nın hayrına değildir. Hepimiz tarafından bilinmesi gereken gerçek makamın, mevkinin, partilerin ve kişilerin gelip geçici oldukları, kalıcı olanın ise sadece Devlet-i Ebed-Müddet’in olduğudur. Bu vesile ile Makedonya’da görev yapan başta Türkiye Diyanet İşleri Din Görevlileri ve Türkiye’den gelen Ünivetsite Öğretim Görevlileri olmak üzere herkesin eylem ve söylemlerinde son derece dikkatli olmalarında başta kendileri için fayda vardır. Geçmişte olduğu gibi gelecekte Makedonya Türk toplumunu yakından ilgilendiren bu ve benzeri konuların takipçisi olacağımızı bildirir saygılar sunarız.
Ufuk Derneği Genel Merkezi
5.Yıldönümü coşku ile kutlandı
Ufuk Derneği 5. Kuruluş Yıldönümü vesilesiyle 14 Aralık 2013 Cumartesi akşamı saat 18:00'da Üsküp otel Stone Bridge'de ( Taş Köprü ) ''Makedonya ve Makedonya Türkleri'nin Geleceği ve AB '' konusunda panel düzenlendi. Ufuk Derneği Genel Başkanı İlhan Rahman'ın yönettiği panelde konuşmacı olarak Prof.Dr. Adnan Kahil , Prof.Dr. Frosina Remenski , Prof.Dr.Mersel Bilali , Prof.Dr.Nano Ruzin ve Prof.Dr. Stevo Pendarovski katıldı. Düzenlediğimiz panel ile 5.Yıldönümüzü coşku ile kutladık.
Konuşmalardan özetler:
Prof.Dr.Adnan Kahil:
Makedonyada yaşayan Türkler sistematik olarak fakirliğe itiliyor.Bazı kanun uygulamaları iki büyük etnik grup arasında anlaşmalı kolaylıkla uygulanmaya koyuluyorsa Türkler gibi küçük azınlıklardan sıkı kurallar istenilmektedir.Bu da küçük azınlıkların ikinci değil üçüncü sınıf vatandaş olarak hisetmelerini sağlamaktadır.Eğer Makedonya Avrupa Birliği'nin girme eşiğine yaklaştığında Türkler en fakir halk olacaksa, girmesek de olur.
Prof.Dr.Frosina Remenski:
Türkler hakkında yaptığımız bazı araştırmalar gösteriyor ki Makedonya'da iki büyük etnik grup (Makedonlar ve Arnavutlar) arasında ki kriz olaylarında Türkler durumun çığrından çıkmasına engel olmuşlardır. Ondan dolayı Türkler Makedonyada küçük bir topluluk olduklarına rağmen Makedonyanın ağır başlı kurucularındandır.
Prof.Dr.Nano Ruzin:
Makedonyada küçük azınlıklar burda Türkler başta olmak üzere gerçekten çok büyük haksızlık ve zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Bunu ancak Avrupa Birliği'ne gireceğimiz zaman aşacağiz. İnanın Makedonya Avrupa Birliği üyesi olduğu zaman küçük azınlıklar altın çağını yaşayacaklardır , çünkü Avrupa insanı küçük azınlıklardan bizim gibi tedirgin olmaz, aksine zenginlik olarak görmektedir.
Prof.Dr.Stevo Pendarovski:
Türklere karşı uygulanan haksızlıklar sadece Makedonya Cumhuriyeti'nde azınlık oldukları için değil Avrupalıların da din farklılığından doğan önyargılı bakış açıları var.Bir Türkiye Cumhuriyetine bakın 40 yıldır Avrupa kapısı ardında bekletilmektedir. Avrupa Birliği resmi makam sahipleri dile getirmemelerine rağmen ,emekli olduklarında hepsi Türklerin Avrupada ne işi var onlar Müslümandırlar diye demeçler vermektedirler.
Prof.Dr.Mersel Bilali:
Makedonyada ,Türklere yapılan haksızlıkları anlamak için çok büyük araştırmalar gerekmez. Bugünkü iktidarı ve küçük ortağı olan Türk partisinin acizliğine bakmak yeterlidir. Bu iktidar bürokrasiyi ,devleti o kadar hantallaştırdı ki ,hüküm sürdüğü bu 7 yıl içerisinde devlet kurumlarında 140 bin kişi işe alindı ,orda 8.000 kişinin Türk olması lazım. Bu var mı ? Yok!
Düzenlediğimiz panele katılan değerli konuşmacıların konuşmalarının geniş özetleri Ufuk Dergisi'nin 25.sayısında yayınlanacaktır.
Dergilerimizin yeni sayıları çıktı
Ufuk Derneği yayın organları ''Ufuk Dergisi'' ve ''Ufuk Dergisi Makedonca'' son sayıları ile okuyucuları ile buluşuyor.Ufuk Dergisi 24.sayısında yine önemli yazarların Makedonya Türkleri için son derece önemli konulara el attı.Son sayımızda Plasnitsa Belediye Başkanı ile yaptığımız söyleşide Belediya Başkanı İsmail Yahoski'nin isyan feryadını okuyabilirsiniz. ''Ufuk Dergisi Makedonca'' 3.sayısında yine önemli konuları işleyerek Makedonya Türkleri'nin sesini daha geniş bir çevreye duyurma amacını taşımaktadır.Bu sayımızda da önemli yazarlarımızdan önemli konuları okuyabilirsiniz.
Tebrik
Ohri Pîr Mehmed Hayati Halveti Dergâhında merhum Şeyh Osman Efendi Dehar'ın boş kalan postniş makamına Şerafeddin Şahin oturmuştur. Tarikat usul ve adabını çok iyi bilen yeni Şeyh Şerafeddin Efendi, Dergâhta uzun yıllar imamlık görevi yapmıştır. Rumeli coğrafyasında Türk-İslam sancaktarlığının günümüzdeki en önemli merkezlerinin başında gelmekte olan bu güzide Dergâhın varlığı ve geleceği açısından çok önemli olan bu gelişmenin; Başta tarikat gönüllülerine, milletimize hayırlar getirmesini temmeni eder, yeni Şeyh’e bu kutsal görevinde başarılar dileriz.
Genç Girişimciler İstanbul'da Toplandı
Dünya Türk Gençleri Birliği tarafından bu yıl ilk defa düzenlenen 1. Türk Dünyası Genç İşadamları Toplantısı 25-30 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da düzenlendi.Azerbeycan Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Azerbeycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı Gençlik Fondu'nun himayesi altında düzenlenen toplantıya Türk dünyasının muhtelif bölgelerinden genç iş adamları ve girişimciler katıldı.
Toplantıya Makedonya Türkleri adına Ufuk Derneği Genel Başkan Yardımcısı Tarkan Çapkun katılırken,Çapkun Resne ve bölgesinde yapılabilecek olan yatırımlardan bahsetti.Özellikle Resne elmasının tanıtımını yapan Çapkun ileriye dönük işbirliği konusunda anlaşmalar sağlandı.
İlk kez düzenlenen toplantının amacı, Türk Dünyası Genç İşadamları Derneğinin kurulması olarak gösterildi. Ayrıca Türk Dünyası arasındaki iletişimi hızlandırmak ve güçlendirmek, Türk Cumhuriyetlerinin potansiyellerini daha verimli kullanmak ve söz konusu işbirliğini geliştirerek karşılıklı farklı alanların değerlendirilerek eksikliklerin giderilmesi ve güçlü bir Türk Dünyası gençliğini hazırlamak ifade edilen amaçlar arasında yer aldı.
Türk Dünyası Gençler Birliği tarafından organize edilen Kurultayda, ülkelerden gelen temsilciler birer konuşma yaptılar. Ülkelerinin ekonomik durumunu tanıtan temsilciler, ayrıca kurdukları standlar sayesinde firmalarının ürün tanıtımını gerçekleştirdiler.
Şeyh Osman Efendi Dehar hakkın rahmetine kavuştu
Rumeli’de Türk-İslam sancaktarlığının en önemli merkezlerinden biri olan Ohri Pir Mehmed Hayati Halveti Dergâhı Şeyhi Osman Efendi Dehar hakkın rahmetine kavuşmuştur. Dergâh’ın kuruluşundan beri üstlendiği milli ve mânevi misyonu, olabileceği en iyi şekilde layıkıyla yerine getiren Osman Efendi’nin yeri kolay kolay doldurulamayacaktır. Bu vesile ile vefaat eden merhuma Allah'tan rahmet, kederli ailesine ve yakınlarına sabırlar ve metanetler diliyoruz.
Ufuk Derneği’nden Anlamlı ’’11 Ekim’’ Kutlaması
Faşist işgale karşı ilk başkaldırış ve halk kurtuluş mücadelesinin başladığı tarih olan 11 Ekim 1941 Makedonya Cumhuriyeti’nde resmi devlet bayramı olarak kutlanmaktadır. Gönüllü bir halk kurtuluş hareketinin eseri olan bu mücadele sonucunda Makedonya, Yugoslavya Federasyonu altında bağımsızlı kazanmıştır. Son derece zor şartlarda yürütülen kurtuluş mücadelesine bütün Makedonya’dan çok sayıda Türk katılmıştır. Türk milletinin bu topraklara olan bağlılığının en büyük örneklerinden olan bu kurtuluş savaşı sırasında binlerce Türk savaşta hayatını kaybetmiştir, bir okadarı da savaşta yaralanmıştır. Türk milleti bu topraklar için bunca bedel öderken karşılığını almayı bir kenara bırakalım, gerek eski komunist/sosyalist rejimde gerekse demokratik rejimde hor görülmüş, dışlanmış ve baskı altında tutulmuştur. Bugün halk kurtuluş savaşına katılan ve hayatta olan az sayıda Türk vardır, ne yazık ve ne acıdır ki Makedonya Devleti bu vefalı vatandaşlarını unutmuş, hatırlamak istememektedir. Türk toplumunun da Makedonya Devletinden aşağı kalır bir farkı yoktur, kendi değerlerimizi unutmuş durumdayız. Tam da bu vesileyle Makedonya Ufuk Derneği ’’11 Ekim’’ Halkın Ayaklanma Gününde, Makedonya’nın Ohri şehrinde halk kurtuluş savaşına katılan ve hayatta olan iki Türk ile görüşme yapıp, onların bu önemli bayramında yanlarında olmuş, eski savaş anılarını, o dönemi ve günümüzü değerlendirmişlerdir. Reşat Bayram ve Demir Ali Paşo vefasızlıktan ve ilgisizlikten şikâyetçi. En azından sembolik olarak böyle bayram ve önemli günlerde hatırlanmayı istemekteler. Makedonya Ufuk Derneği Genel Başkan’ı İlhan Rahman, ilerideki dönemde de bu ve benzeri görüşmelerin devam edeceğini söylerken, geniş kitlelere Türklerin II. Dünya Savaşında faşizme karşı bu topraklardaki mücadelesinin anlatılması gerektiğinin altını çizdi. Görüşmede yer alan Ufuk Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Celil Ahmed, bu konu başlığının dergide geniş kapsamlı ele alınacağını söyledi. Hoş bir havada sohbet şeklinde geçen görüşmenin sonunda savaş gazilerine günün anlam ve önemine ithafen küçük hediyeler sunulmuştur. Görüşmede Ufuk Derneği Genel Başkanı İlhan Rahman ve Ufuk Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Celil Ahmed’in yanısıra, dernek mali işler sorumlusu Ersoy Şaziman ve dernek yönetim kurulu üyesi Ömer Hobol’da hazır bulundular.
"Siyaset ve Liderlik Okulu" Sona Erdi
Makedonya'nın en önemli ilk ve tek gençlik hareketi olan Ufuk Derneği yine bir ilke imza attı. Ufuk Derneği ile RUBASAM işbirliğinde Milliyetçi Hareket Partisi'nin ''Siyaset ve Liderlik Okulu''düzenlendi. Siyaset ve Liderlik Okulu'na Makedonya'nın değişik bölgelerinden katılan Ufuk gönüllüleri haricince siyasi parti temsilcileri de katılmışdır. ''Siyaset ve Liderlik'' Okulu'nun amacı ülkemizin yarınlarını şekillendirecek olan dürüst,ilkeli,vizyon sahibi,milli ve manevi değerlirimizi özümsemiş genç siyasetçilerin yetişmesini sağlamaktır. 22 - 30 Eylül 2013 tarihleri arasında Ankara Etimesgut Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen ''Siyaset ve Liderlik''Okuluna katılan katılımcılar MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof.Dr.Zuhal Topçu ve Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel ile görüşme fırsatı buldular.Katılımcılar ayrıca Anıtkabir ile Başbuğ Alparslan Türkeş'in kabrini ziyaret ettiler.
8 gün boyunca katılımcılara ''Hitaber Sanatı,Türkiye Cumhuriyeti Tarihi,Uluslararası İlişkiler ve Türkiye,Türkiye'nin İmkanları ve Jeopolitiği,İletişim Becerileri ve İnsan,Siyaset Sosyolojisi,Liderlik ve Liderlik Teorileri,Teşkilatlanma ve Propaganda,Türk Milliyetçiliğin Tarihi Gelişimi, Türkiye - AB İlişkileri,Toplum ve Siyaset Hayatında Temel Hukuk Bilgisi ve Anayasa,Türkiye ve Dünya Ekonomileri ve Din,Devlet,Strateji ve Türk Toplumun Yapısı''eğitim verildi. Ufuk Derneği olarak yapmaya çalıştığımız Türk gençliğinin geleceğini şekillendirme adına üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmektir.Geleceğin temellerini sağlam bir zemin üzerinde oturtulması gerektiğine inanan Ufuk Derneği,bundan böylede bilinçli gençlerin yetişmesi için elini taşın altına koymaya devam edecektir.
Çok önemli konular üzerinde,çok değerli hocalardan eğitim alan katılımcılar ''1.Dönem Siyaset ve Liderlik Okulu'' sertifikalarını Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Dr.Devlet Bahçeli katılımcılara tek tek verdi.
Ufuk Dergisi 23.Sayısı Çıktı
Beş yıl geride kaldı.Beş yılda 22 sayı... Dile kolay! Beşinci yılını kutlayan Ufuk Derneği ve Ufuk Dergisi’nde bayrağı devretmek,bayrağı daha genç kadrolara brakmak zamanı geldi. Dernek ve dergimizde artık yeni yönetim ve yeni yayın kurulu var... Durmadan,usanmadan,yorulmadan faaliyetlerimize devam ediyoruz.Ufuk Dergisi beşinci yılında daha genç,daha dinamik bir kadro ile yolaçıkıyor...
Bugün artık 23.sayımız ile huzurunuzdayız...Beş yıl içinde başta eski yayın yönetmeniz olmak üzere,yazı işleri eski müdürümüze,yayın kuruluna bu dergiyi bu kadar yıl yaşattıkları için ve vermiş oldukları hizmetlerden dolayıteşekkür ediyoruz...
Düşünce ufkumuzda hep aynı ruh...Bu bir bayrak değişimidir. Bayrağı taşıma sırası bize geldi.
Çok değerli okurlarımız,bizler birer Türk olarak, milletimizin Makedonya’nın her bölgesinde yerleşen soydaşımız için endişeliyiz. Kaderimiz galiba..
Makedonya'nın en ücra köşelerinde yaşayan soydaşlarımız sahipsiz... ‘‘Düşünülmemiş’’demek, pek doğru olmaz, düşünülmüş... Ciddiye alan olmasa da...
Güneş her sabah bizim bu duygularımız üzerine doğar…Gençlik hareketiyiz,bugüne kadar nasıl çalışmışsak yine çalışmaya devam edeceğiz...
Ufuk Dergisi’nin 23.sayısı fakat bu bizim birincisayımız.. Heycanlıyız !
Değerli okurlarbu sayıda ilgi duyabileceğiniz yazılar kesinlikle olacaktır...Sizlere iyi okumalar dileriz...
İÇİNDEKİLER:
İlhan Rahman Beş Yılın Ardından Ufuk Derneği
Mr.Elvin Hasan Devam Eden Balkan Savaşları
Maksud Ali Gezi Parkı ve Bizler
Nihat Selman Yazmayabilirsen Yazma
Özcan Pehlivanoğlu Makedonya Türk Gençliği Öncü Olmalı
Enes İbrahim Demokrasi ve Oy Kullanmak
Cabir Doko Makedonya’da Genç Olmak
Yıldız Ali Eğitim ve Mesuliyet
Mr.İlker Gavaz Makedonya’nın İsim Sorunu
Tarkan Çapkun Yalova’da Gençlik Yaz Kampı
Hayal Aydarçe Tek Kubbe Altında
Ersoy Şaziman Dünden Bugüne Ufuk Derneği
Ufuk Derneği 3.Olağan Genel Kurulu Düzenlendi
Faaliyetler
Ufuk Derneği 3.Olağan Genel Kurulunu Düzenledi
2008 yılında kurulma çalışmaları başlanan ve 17 Aralık 2008 yılında kurulan Ufuk Derneği bu yıl 3. Genel Kurulunu düzenledi. Hatırlanacağı üzere 2009 yılında Üsküp’te,2011 yılında Ohri’de genel kurullar düzenlenmişti. Bu yıl 3.Olağan Genel Kurulumuzu 14 Eylül 2013 tarihinde Ustruga’da düzenlendi/
Ustruga’nın Drim otelinde gerçekleşen kongreye Makedonya’nın değişik bölgelerinden mevcut 44 delegeden 39 delegenin katılımı ile gerçekleşti. Farklı bölgelerden katılan Ufuk gönüllüleri yeni dönem yöneticileri seçmiş oldular. Ufuk Derneği Başkan Yardımcısı Elvin Hasan son dönem hakkında faaliyet raporunu sundu. Raporun ardından şube temsilcileri rapor hakkında görüşlerini aktardı ve yeni dönemde Ufuk Derneği’nin yapması gereken faaliyetler görüşüldü. Genel Kurulda Ufuk Derneği Merkez Meclis,Merkez Yönetim Kurulu,Genel Sekreter ve Genel Başkan seçildi.
Ufuk Derneği Eski Genel Başkanı Enes İbrahim’in istifasından sonra geçici Genel Başkanlığı yürüten İlhan Rahman oy birliğiyle Ufuk Derneği’nin yeni Genel Başkanı seçilmiştir. Genel Sekreterliğine Ufuk Dergisi Makedonca’nın Genel Yayın Yönetmeni M-r.Elvin Hasan oy çoğunluyuyla seçilmiştir. Yeni seçilen Genel Başkan İlhan Rahman delegeler önünde yapmış olduğu teşekkür konuşmasının ardından Genel Kurul sona erdi.
Ufuk Derneği 3.dönem Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri
1.İlhan Rahman – Genel Başkan
2.Mr. Elvin Hasan – Genel Sekreter
3.Tarkan Çapkun – Genel Başkan Yardımcısı
4.Celil Ahmed – Ufuk Dergisi Genel Yayın Yönetmeni
5.Sezen Seyfullah – MYK Üyesi
6.Mr. İlker Gavaz – MYK Üyesi
7.Hayal Aydarçe – MYK Üyesi
8.Fatih Ali – MYK Üyesi
9.Ömer Hobol – MYK Üyesi
10.Mürvet Seydinoska – MYK Üyesi
11.Senad Arslan – MYK Üyesi