Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirilen “Geldik, Gördük, Yazdık” Projesi kapsamında Dünya Genç Yazarlar Birliği’nin davetlisi olarak Bakü’de bir araya gelen yazarlar, düzenlenen toplantı ve konferanslarda Bakü’den katılan yazar, gazeteci ve siyasetçilerle fikir alışverişinde bulunup; kültür gezileri ile de Azerbaycan’ın kültür, coğrafya ve tarihini yakından tanıdılar.

“Geldik, Gördük, Yazdık” Projesi, hem dünya Türklerini bir araya toplayarak güç kazanmayı hem de Dağlık Karabağ sorununu sürekli dünya gündeminde tutmayı amaçlıyor. Projenin kalıcı olması ve tüm dünyaya duyurulması için yazarların program sonunda görüş ve değerlendirmelerinden oluşan çok dilli bir de kitap yayınlanması planlanıyor.

Program kapsamında Azerbaycan Atatürk Merkezinde “Karabağ, Türk Dünyasının Ortak Sorunu” adında bir konferans düzenlendi. Ayrıca işgal edilen topraklarının sıfır noktasındakl köyler ile Ermenistan sınırında ki köyleri de ziyaret ettiler.

Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Fonu, TİKA, TUSİB, Azerbaycan Atatük Merkezi ve Azerbaycan Uluslararası Avrasya Enstitüsü tarafından desteklenen konferans öncesi konuklar Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva’nın evsahipliğinde Azerbaycan’ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in mezarını, Şehitler Hiyabanı’nı ve Bakü Türk Şehitliği’ni ziyaret ettiler.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Paşayeva, “Yazarlarımız bu konferansta Azerbaycan’ın gerçeklerini daha yakından tanıyacaklar. Karabağ sorunu ve Hocalı soykırımı Türk Dünyasının ortak problemidir. Bu nedenle bu sorunun çözümünde ve tüm dünyaya duyurulmasında ortak hareket etmeliyiz” dedi.

Enes İbrahim basına yaptığı açıklamada ‘’ bu tür projeleler çok yararlıdır. Yerinde tespit edip,sorunlaru görmek iyidir. Hala Azerbeycan sınırında ki köylere ateş açan Ermeni askerlerini kınadıklarını,uluslararası kurumların Karabağ sorununun çözülmesi için daha fazla gayret sarfetmeleri gerektiğini söyledi.Ayrıca bu proje ile Türk dünyası Karabağ sorununu daha yakından tanımak için iyi bir fırsat olduğunu bildirirken,Karabağ’da şehitler vermelerine rağmen köylerini boşaltmayan,hatta yeni evler inşa eden bölge halkı gerçek birer kahramandırlar.Bu kahramanların vatan sevgisini görmek bizleri duygulandırdı.Özellikle 2012 Kurban Bayramı’nda şehit düşen bir gencin babasının dik duruşu ile  Karabağ’da işgal edilmiş topraklarımızın bir gün  yeniden kazanmamız için herkese güç verdiğini söyledi.’’

İşgal altındaki Dağlık Karabağ, sadece Azerbaycan’ın değil, bütün Türk Dünyası’nın sorunudur. Bakü’deki “Geldik, gördük, yazdık” etkinliği bu mesajın hem Türk dünyasına, hem dünya kamuoyuna yayılmasında etkin olacak.

Ufuk Derneği Genel Başkanı Enes İbrahim Azerbeycan’da bulunduğu sure içinde Tovuz milletvekili Ganire Paşayeva,Tovuz Valisi,ATHEM Başkanı,DTGB Başkanı Ekrem Abdulayev ile DTGB Genel Kordinatörü Elşad Abdulayev,Terter ve Ağdam valileri,Dünya Azerbeycanlılar Kongresi Başkanı,Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Diyaspora Müsteşarı,T.C. Bakü Kültür Müşaviri,KKTC Bakü Büyükelçisi ile görüşmelerde bulundu.

joomplu:119joomplu:116joomplu:117joomplu:118joomplu:120joomplu:121