Edirne Valiliği, Trakya Üniversitesi, Edirne Belediyesi, Dışişleri Bakanlığı Temsilciliği ve Trakya Gazeteciler Derneği işbirliği ile 'Türk Basınının Balkanlar'da Ayak İzleri: 1. Balkan Buluşması' konulu program düzenlendi. Programa Türkiye'nin yanı sıra Bosna-Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Yunanistan ve Moldova'dan gazeteciler katıldı. 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü’nde düzenlenen programın ilk ayağı Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sanat ve Eğitim Merkezi salonunda başladı. Açılışta konuşan Vali Yardımcısı Nedim Irmak, Osmanlı’ya 92 yıl başkentlik yapmış Edirne’nin basın dayanışmasının temelinin atılmasına ev sahipliği yapmasının önemli olduğunu söyledi. Trakya Gazeteciler Derneği Başkanı Ali Soydan, toplantıyı gerçekleştirmenin amacını bir Balkan basın birliğini oluşturmak olduğunu ifade etti. Yakın geçmişte Balkanlar'da savaş ve soykırım yaşandığını hatırlatan Soydan, basının arasında birlik olmaması nedeniyle ciddi bir reaksiyon gösterilmediğini vurguladı.

Balkan Ülkeleri Gazeteciler Birliği Platformu, Trakya Gazeteciler Derneği’nin ev sahipliğinde Edirne’de toplandı. Yapılan çalıştayda, Balkan Gazeteciler Birliği Kurucu Yönetim Kurulu, Danışma Kurulu, Kurucu Genel Kurul’u oluşturuldu Kendi aralarında görev yapan Yönetim Kurulu Üyeleri, Balkan Ülkeleri Gazeteciler Birliği Genel Başkanlığı’na Ali Soydan (Türkiye), Genel Başkan Yardımcılığına Safeta Bisevac (Sırbistan), Genel Sekreterliğe İsmail Köseömer (Bulgaristan), üyeliklere ise Ela Kasap (Kosova) ve Derya Ahmet (Romanya) getirildi. Balkan Ülkeleri Gazeteciler Birliği Platformu 10 ülkeden 60’a yakın gazetecinin katılımı ile Trakya Gazeteciler Derneği’nin ev sahipliğinde Edirne’de toplandı. Platform çalışmaları içerisinde gerçekleştirilen Çalıştay’ın moderatörlüğünü Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanvekili Yılmaz Karaca ile Trakya Gazeteciler Derneği Başkanı Ali Soydan yaptı.

Bulgaristan, Bosna Hersek, Yunanistan, Kosova, Karadağ, Moldova, Sırbistan, Romanya, Makedonya ve Türkiye’den 60 gazetecinin katılımı ile gerçekleşen çalıştayda yapılan karşılıklı istişaraler sonunda Balkan Gazeteciler Birliği Kurucu Yönetim Kurulu, Danışma Kurulu ve Kurucu Genel Kurul oluşturuldu.

Ali Soydan (Türkiye), Ela Kasap (Kosova), İsmail Köseömer (Bulgaristan), Safeta Bisevac (Sırbistan) ve Derya Ahmet’ten (Romanya) oluşan yönetim kurulu kendiş aralarında toplanarak görev bölümü yaptı. Buna göre, Balkan Ülkeleri Gazeteciler Birliği Genel Başkanlığı’na Ali Soydan (Türkiye), Genel Başkan Yardımcılığına Safeta Bisevac (Sırbistan), Genel Sekreterliğe İsmail Köseömer (Yunanistan), üyeliklere ise Ela Kasap (Kosova) ve Derya Ahmet (Romanya) getirildi.

DANIŞMA KURULU VE GENEL KURUL

Toplantıda, Balkan Gazeteciler Birliği Kurucu Yönetim Kurulu 5 kişiden oluşurken, Danışma Kurulu 4 kişiden ve Kurucu Genel Kurul da 10 kişiden oluştu.

Danışma Kurulu, Metin Edirneli (Türkiye), Orhan Doğan (Türkiye), Abdülhalim Dede (Yunanistan), Adem Özsoy’dan(Türkiye), Genel Kurul Üyeleri ise Azira Hristemovic (Bosna Hersek), Müzekki Ahmet (Bulgaristan), Mirsat Rastoder (Karadağ), Ela Kasap (Kosova), Enes İbrahim (Makedonya), İvana Köksal (Moldovya), Ervin İbram (Romanya), Medin Halilovic (Sırbistan), Cengiz Ömer (Yunanistan), Rahmi Cinokur’dan (Türkiye) oluştu.

Bu etkinliğe Makedonya’dan Ufuk Dergisi İmtiyaz Sahibi Enes İbrahim katılırken,Makedonya’da ki mevcut medyanın durumunu katılımcılara paylaştı.TRT Avaz’da canlı yayınlanan Bizim Sesimiz proğramına yeni kurulan Balkan Basın Birliği’nin yönetim kurulu üyeleri yanısıra Enes İbrahim’de proğrama katılıp,Makedonya’da son yaşanan olayları değerlendirdi.

joomplu:138joomplu:139