UFUK Derneği kuruluşunun ilk yılından itibaren özel hassasiyet ve önem gösterdiği konuların başında Hocalı soykırımı gelmektedir. Dernek Makedonya Türk toplumunda Hocalı’nın ‘’bilinmeyen’’ bir konu olduğu dönemlerde bunu işlemiş ve gündeme taşımıştır. Hatırlanacağı üzere  UFUK Derneği geçen yıl Birleşmiş Milletler’in Makedonya ofisine mektup yollamış ve Hocalı’da yaşananları Soykırım olarak kabul edilmesini istemişti. Bu yıl da insanlık tarihinin kara lekesi olan Hocalı Soykırımı’nı anma vesilesiyle UFUK Derneği, Makedonya Meclis Başkanı Sn. Trajko Velyanoski’ye mektup yollamıştır.
Yollanan resmi mektupta 1992 yılının 26 Şubat günü Azerbaycan’ın Hocalı kasabasında gözü dönmüş Ermeni askeri birlikleri tarafından şehit edilen mahsum soydaşlarımızın tek suçlarının sadece Türk olmak olduğu vurgulanmıştır. Aynı şekilde bu vahşetten 20 yıl geçmesine rağmen sorumluların bulunamadığı ve olayın adli mercilere yansımasından özenle kaçınıldığı bildirilmiştir.
Yaşanan bu büyük kıyımın insan hakları ve özgürlükleri konusundaki bütün uluslararası anlaşmalara ve bildirgelere göre en büyük insanlık suçu olan soykırım kapsamına girdiğinin ve başka hiçbir izahi olmadığı belirtilmiştir. Hocalı’da yaşananların Birleşmiş Milletler’in (BM) ’’Soykırım Suçunun Önlenmesine ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşmesinde’’ soykırım için gerekli olan eylemlere birebir uyuştuğunun da altı çizilmiştir.
Yollanan mektupta ayrıca ’’Makedon ve Türk halkı arasında tarihsel olarak da, bügün de güçlü bağların olduğunu, iki millet arasındaki dostluk seviyesinin çok yüksek derecede olduğu, ikili işbirliğinin artarak devam ettiği vurgulanarak; Dostluk ve iyi niyet göstergesi olarak Makedonya Meclisi’nin bu en büyük insanlık suçunu işleyenleri kınamasını ve Ermeni askeri birliklerin Hocalı’ya gerçekleştirdikleri katliamın SOYKIRIM OLARAK TANINMASINI UFUK’’ DERNEĞİ OLARAK İSTEMEKTEYİZ’’ denildi.
Ermeni katliamı sonucu hayatını kaybeden Azerbaycanlı kardeşlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz. Herkes unutmamalıdır ki, biz şehitlerimizi toprağa değil, kalbimize gömen bir milletin fertleriyiz. Hocalı’yı unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız…"