Yirmi birinci yeni baskı da karşınızda. Yeni 2013 yılı itibarıyla kendimizi biraz daha yeniledik. Derginiz artık eskisinden biraz daha ufak boyutlara sahip. Ufuk Dergisi boyutlarını bu şekilde yenileyerek daha pratik bir hâl aldırdığımızı düşünüyoruz. Yenilenme sırasında kapak tasarımı da ufak bir düzeltme yaşadı. Artık dergimiz, sayı dönemine özgü şerit rengiyle çıkacak. İç sayfalar ve gerisi de, bu yenilenmeden payını aldı. Beğeneceğinizi umuyoruz. Yenilenme demişken, teknik kısmın dışında yönetim açısından da ufak birkaç değişiklik yaşandı. Bunları da künye kısmında görmüş olacaksınız.

Kısa bir sessizlikten sonra bir ‘Çığlık’ gibi geliyoruz adeta. Ancak bu çığlık kulaklarımızı değil sanırım vicdanlarımızı rahatsız edecek türden bir çığlık. Öncelikle ‘Karabağ’ önemli bir yaramız. ‘Unutmadık ve unutmayacağız hiçbir zaman.’ Enes İbrahim’in yazısını mutlaka okuyun. Gözünüzden yaş akmasa bile vicdanlarımız ağlayacak. Tabii bununla yetinmedik. Bizi yazılarına müdavim yapan genel yayın yönetmenimiz Alpay İgci yine Türk dili üzerine bir makale ile karşımızda. Özellikle dil araştırmalarına merak duyan okurlarımız bu yazıyı kaçırmamalı. Bu sayıda Makedonya’daki son siyasi protestolar işlendi. Bu konu, ülke gündeminde üst sırada yer alıyor. İleriki sayfalarda da, buna dair gelişmeler var olacak. Elvin Hasan bu defa ‘Balkanlar’da Türk Soykırımı ve Türklerin Geleceği’ konusu hakkında bilgi veriyor bizlere kendi yorumunu katarak. Ve siyaset konusunda benim en çok ilgimi çeken yazılarımızdan biri. İlhan Rahman’ın eline gönlüne sağlık demek istiyorum. Siyasete ilgi duyan duymayan bu yazıyı mutlaka okumalı diyorum. ‘Ve Demokrasi Ayaklar Altında’ yazısının muhteşem dünyasını keşfedin diyorum. Yeni yeni dergimizde yer alan isimlere öncelikle ‘Hoşgeldiniz’ demek istiyorum, Nehri Aydinçe ve Cabir Doko’ya. Ve tabii ki olmazsa olmazlarımızdan kalemi güçlü iki yazarımız daha yer alıyor dergimizde. Biri Nihat Selman ve diğeri Maksud Ali. Nihat Selman ‘Gesi Bağları’, Maksut Ali de ‘Kilise, Camii, Heykel, Anıt Savaşları’ diyor bu defa. Şiir köşemizde bu sayıda Orhan Veli ve Denizi Özliyenler İçin şiiri var. Evet, “özleyen” değil de “özliyen” denmiş yazılırken. Biz de ona sadık kaldık.

Bilgiye açık, keyifli gün ve anlara… ‘Ufuk’ ufuk açmaya geliyor.

Okuyun diyorum.