Makedonya’da faaliyet gösteren UFUK Derneği girişimiyle düzenlenen anma töreni, Sinan Çelebi’nin Ohri İmaret bölgesinde bulunan türbesinde gerçekleştirildi. Türbedeki kitabeye göre Sinan Çelebi (Sinâneddin Yusuf Çelebi) 29 Nisan 1493 yılında (Hicri 12 Recep 898) akşam ve yatsı arasında vefat etmiştir.

Sinan Çelebi‘nin 1491 yılından vakfiyesi bulunmaktadır.  Vakfiye bünyesinde Fatih Sultan Mehmed – İmaret Camii, imaret, kervansaray, hamam, medrese ve daha nice mal ve mülk bulunmaktaymış. Bu vakfiyeden bugün kalan tek eser ise Sinan Çelebi’nin türbesidir. Makedonya’da Osmanlı medeniyetinin izlerini yok etme örneği Ohri’deki İmaret bölgesidir. Vakfedilen bunca mimari eserlerden son olarak Fatih Sultan Mehmed – İmaret Camii’nin 2000 yılında yıkılmasıyla bugün başka bir medeniyetin ihya edilme dönemi başlatılmıştır. Üsküp 2014 projesi’nin taklidi Ohri İmaret bölgesinde devam edilmektedir.

Ayrıca 1946 yılında son 28 Türk ailesi İmaret bölgesinden sürgün edilmiştir. Gerekçe ise o bölgenin milli park ilan edileceğiydi. Bu olaylardan 67 yıl geçmesine rağmen devlet sürgün edilen ailelerden özür dilememiş, ve mal iade süreçleri çözülmemiştir.

Sinan Çelebi’nin ve vakfiyesinin eğitime gösterdikleri büyük destek anısına, 1944 yılında Ohri’de Sinan Çelebi ismi altında türkçe ilkokul açılmıştır. Daha sonra bu okulun ismi ilkönce Marşal Tito sonrasında Kardeşlik Birlik olarak değiştirilmiştir. Bugün yetkili makamlar tekrardan 3 dilde (Türkçe, Makedonca ve Arnavutça) eğitim görülen ilkokulun ismini, Sinan Çelebi ve vakfiyesine ithafen, bunun yanında geçmişte yapılan hataları bir nebze hafifletmek için Kardeşlik Birlik yerine SİNAN ÇELEBİ olarak değiştirilmelidir.

Anma töreni akşam ve yatsı arasında okunan Kur'anı Kerim ve dualarla türbede kabri başında gerçekleşti. Törenin ardından söz alan UFUK Derneği Genel Başkanı İlhan Rahman ’’Dernek olarak milli değerleri yaşama ve yaşatmaya verilen önemini vurgularken, Sinan Çelebi’nin hayatından çıkarılacak çok derslerin olduğunu, hak ve hizmet yolunda yaptıklarını çok iyi anlamamız gerektiğini, bundan sonraki dönemde hatırasını daha görkemli ve güzel bir biçimde yaşatma yolunda çalışılacağını‘’ sözlerine ekledi.