Makedonya Cumhuriyeti bağımsızlığının ilanından sonra 3. kez nüfus sayımına hazırlandığı bir dönemde Ufuk Derneği Makedonya genelinde birtakım çalışmalarda bulundu. Daha önce yapılan nüfus sayımlarında yaşanan sıkıntıları, sorunları çoğumuz biliyoruz.1 - 15 Nisan 2011 tarihleri arasında Makedonya’da üçüncü kez düzenlenecek olan nüfus sayımı Makedonya Cumhuriyeti için son derece önemlidir. Geçtiğimiz yıllarda düzenlenen nüfus sayımlarındaki oyunlar tekrarlandığı hâlde Makedonya'nın AB'ye entegrasyon süreci olumsuz yönde etkilenebilir. Her ne kadar sayımlar seçimlere benzemese de bu nüfus sayımında da Türkler parçalanmış. Nüfus sayımlarında da millî birlik sağlanamamıştır.

Ufuk Derneği, nüfus sayımı çalışmaları çerçevesinde Üsküp ve bölgesi, Ohri ve bölgesi, Kırçova ve bölgesi, Resne ve bölgesi, Radoviş ve bölgesi ile İştip ve bölgesini ziyaret edip, bölge gençleriyle toplantılar düzenledi. Düzenlenen toplantılar ve görüşmelerde Ufuk Derneği yöneticileri nüfus sayımının öneminden bahsederek bu nüfus sayımında da millî birliğin sağlanmadığını söylediler. Ufuk Derneği tarafından bastırılan broşürler halkımıza dağıtılıp, genç gözüyle nüfus sayımının önemini daha geniş bir kitleye bildirmiş oldu.

Özellikle olası nüfus düşüşünde sorumluluk almaktan korkmadıklarını ve cesur bir şekilde halk ile kucaklaşan Ufuk Derneği yöneticileri nüfus sayımında sorumluluğu hissettiklerini ve sorumluluk almaktan korkmayacaklarını bildirdiler. Merkez sayım komisyonun en son düzenlendiği toplantıda birtakım anlaşmazlıklar sonucu sayımların Nisan ayında yapılmayacağını ve başka bir tarihe ertelendiğini bildirmesinden itibaren Ufuk Derneği bu çalışmalarını geçici olarak durdurarak farklı projelere imza atacaktır.