12 Şubat 2011 Cumartesi akşamı Üsküp'ün Stone Bridge otelinde Ufuk Derneği, Avrasya coğrafyasında ad yapmış gazeteci, yazar ve televizyoncu Banu Avar ile bir söyleşi düzenledi.

Programa girişi ‘Atatürk'ün sevdiği şarkılar’ ile KGSD Yeni Yol yaptı. Ufuk Derneği Genel Başkanı Enes İbrahim açılış konuşmasında; ''Sivil toplumu ayakta tutan temel politika adalettir. Fakat günümüzde adaleti görmek hayal oldu. Adaletin olmadığı yerde kargaşa, bölünmüşlük olur. Tıpkı Makedonya Türklerinin durumu gibi. Ufuk Derneği 3. yılında Makedonya Türklerine hizmet etmeye devam etmektedir. Kurulduğumuz günden itibaren kurumumuz olan Ufuk Derneği’ni herkes kendine göre çekmiş ve kurumumuz bazı çevreler tarafından sahiplenmek istenmiştir. Fakat bizler hiçbir kurumunun arka bahçesi olmadığımızı ancak 3 yıl içinde gösterebildik. Yüzde yüz kendi imkânlarıyla ayakta kalmayı başaran ender kurumlardan biriyiz. Bizim işimiz sadece bilinçli gençler yetiştirip, Türk gençliğine hizmet etmektir. Bizim görevimiz birleştirici rol üstlenmektir. Biz özgür gençlik istiyoruz çünkü özgür bir milletin geleceği özgür düşüncelere bağlıdır. Bu dönemde Türklükten geçinenler acaba Türk milleti için ne yapıyoruz hiç düşünüyorlar mıdır? Atalarımız bu uğurda bizler için savaştı, şehit düştü, zulüm gördü. Artık Türk gençlerinin de yapabileceği bir şey olmalı. Gün; birlik ve beraberlik günüdür. Gün; yapay birlikler için değil doğal birlik ve beraberlik içindir. Artık birbirimize sevgi ve saygı göstermeliyiz. Ufuk Derneği, bazılarının aklının almayacağı kadar engin bir millet sevgisiyle ve sorumluluk bilinciyle hareket etmeyi ilke edinmiş bir sivil toplum kuruluşudur. Bu anlayışın gerektirdiği her türlü kararı, yeri ve zamanı geldiğinde almasını bilmiş ve bundan sonra da böyle olacak, gerekeni yapmaktan hiçbir zaman kaçınmayacağız'' dedi.

Genel Başkan Enes İbrahim'in ardından sözü Banu Avar aldı. Banu Avar konuşmasına başlarken Makedonya'da bulunmaktan dolayı memnun olduğunu dile getirdi ve bu organizasyonu düzenleyen Ufuk Derneği'ne teşekkür etti.

Banu Avar’ın konuşmasından özetler:

Osmanlı çöktüğü zaman sınırlar arasında kalan akrabalarımız oldu. Böyle bir ülke Makedonya. TRT’de yaptığım programın adı bu nedenle Sınırlar Arasında’ydı.

82 ülkeye gittim, çoğu sınırlar arasında kalanlarla doluydu. Ve bu coğrafyada gittiğimiz yerlerde gördüklerimiz hep aynıydı; işsizlik, etnik çatışma, kimliksizleştirme, kültürsüzleştirme ve evanjelistleştirme. Halkın üst kesimi kendi ülkesinde olan bitene ‘Batı’ gözlüğüyle bakıyor. Aşağıda millet açlıkla boğuşuyor. Kendi ülkelerine yabancıdırlar, kendi müziğini dinlemezler. Bize ait ne varsa nefret ederler. Batı neyi öngörmüşse o olurlar. Batı'nın öngördüğü kadar dincidirler ya da Batı'nın öngördüğü/izin verdiği kadar mason.

Devletleri bölüyorlar, parçalıyorlar.

Birincisi: Önce özelleştirmeler yoluyla her şeyimiz satıldı. Sıra nehirlere ve denizlere geldi. Adeta işsizleştirme operasyonu yürütüldü.

İkincisi: Etnik kimlikleri kaşıdılar ve birbirine düşman ettiler. Artık sendikaların bile etnik şekilde kurulması gerektiğine karar verebiliyorlar. Makedon'un sendikası farklı olacak, Türk'ün fabrikası farklı olacak, Arnavut'unki farklı...

Üçüncüsü: Dini çarpıtma hat safhada. Ya evanjelist olacaksın ya da Müslüman olamayan "Müslüman".

Erasmus'la Gençliğimizin Beynine Kelepçe Vuruyorlar

İnsanımızı Batı manyağı yaptılar. Yetenek sizsiniz, İzdivaç ve benzeri programlarla insanlarımızı aşağılıyorlar. Hepsi Amerikan formatı programlar.

Adına Erasmus dedikleri programla gençlerimizin beynine kelepçe bağlıyorlar. Bir gidiyor dönünce bir de bakmışsınız geri dönen sizin çocuğunuz, sizin arkadaşınız değildir. Artık ülkesini aşağılayan, milletine düşman bir adamdır karşınızdaki. Çünkü öyle yetiştirilmiş.

Sahte İktidar ve Sahte Muhalefetten Uzak Durarak Seçenek Yaratmak

Gittiğim konferansların sonunda "ne yapmalıyız" diye soruyorlar. Ne yapacağınızı siz bileceksiniz ve kendinizi donanımlı hâle getirecek mücadele edeceksiniz. Sahte iktidar ve sahte muhalefetten uzak durarak nasıl bir araya gelebiliriz, nasıl millî bir duruşla birleşebiliriz?! Buna kafa yormalıyız.

Ortak Tehdite Ortak Cephe Kurarak Cevap Vermek Gerekir

Dış politikada Atatürk'ü örnek almalıyız. Tıpkı onun yaptığı gibi ortak tehdide maruz kalanları birleştirmeliyiz. Aynı tehdit altında olan İran, Çin ve Rusya'yla kendi varlığımızı ve çıkarlarımızı koruyarak Batı'ya karşı setler çekebilmeliyiz. İttifaklar kurabilmeliyiz. Tıpkı İran gibi, Venezuella gibi dik duruş sergilemeliyiz. Venezuella ve İran ittifak kurdu dik duruyor. Biz de dik durmalıyız!