Faşist işgale karşı ilk başkaldırış ve halk kurtuluş mücadelesinin başladığı tarih olan 11 Ekim 1941 Makedonya Cumhuriyeti’nde resmi devlet bayramı olarak kutlanmaktadır. Gönüllü bir halk kurtuluş hareketinin eseri olan bu mücadele sonucunda Makedonya, Yugoslavya Federasyonu altında bağımsızlı kazanmıştır. Son derece zor şartlarda yürütülen kurtuluş mücadelesine bütün Makedonya’dan çok sayıda Türk katılmıştır. Türk milletinin bu topraklara olan bağlılığının en büyük örneklerinden olan bu kurtuluş savaşı sırasında binlerce Türk savaşta hayatını kaybetmiştir, bir okadarı da savaşta yaralanmıştır. Türk milleti bu topraklar için bunca bedel öderken karşılığını almayı bir kenara bırakalım, gerek eski komunist/sosyalist rejimde gerekse demokratik rejimde hor görülmüş, dışlanmış ve baskı altında tutulmuştur. Bugün halk kurtuluş savaşına katılan ve hayatta olan az sayıda Türk vardır, ne yazık ve ne acıdır ki Makedonya Devleti bu vefalı vatandaşlarını unutmuş, hatırlamak istememektedir. Türk toplumunun da Makedonya Devletinden aşağı kalır bir farkı yoktur, kendi değerlerimizi unutmuş durumdayız. Tam da bu vesileyle Makedonya Ufuk Derneği ’’11 Ekim’’ Halkın Ayaklanma Gününde, Makedonya’nın Ohri şehrinde halk kurtuluş savaşına katılan ve hayatta olan iki Türk ile görüşme yapıp, onların bu önemli bayramında yanlarında olmuş, eski savaş anılarını, o dönemi ve günümüzü değerlendirmişlerdir. Reşat Bayram ve Demir Ali Paşo vefasızlıktan ve ilgisizlikten şikâyetçi. En azından sembolik olarak böyle bayram ve önemli günlerde hatırlanmayı istemekteler. Makedonya Ufuk Derneği Genel Başkan’ı İlhan Rahman, ilerideki dönemde de bu ve benzeri görüşmelerin devam edeceğini söylerken, geniş kitlelere Türklerin II. Dünya Savaşında faşizme karşı bu topraklardaki mücadelesinin anlatılması gerektiğinin altını çizdi. Görüşmede yer alan Ufuk Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Celil Ahmed, bu konu başlığının dergide geniş kapsamlı ele alınacağını söyledi. Hoş bir havada sohbet şeklinde geçen görüşmenin sonunda savaş gazilerine günün anlam ve önemine ithafen küçük hediyeler sunulmuştur. Görüşmede Ufuk Derneği Genel Başkanı İlhan Rahman ve Ufuk Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Celil Ahmed’in yanısıra, dernek mali işler sorumlusu Ersoy Şaziman ve dernek yönetim kurulu üyesi Ömer Hobol’da hazır bulundular.

joomplu:165joomplu:166