Ufuk Derneği 5. Kuruluş Yıldönümü vesilesiyle 14 Aralık 2013 Cumartesi akşamı saat 18:00'da Üsküp otel Stone Bridge'de ( Taş Köprü )  ''Makedonya ve Makedonya Türkleri'nin Geleceği ve AB '' konusunda panel düzenlendi. Ufuk Derneği Genel Başkanı İlhan Rahman'ın yönettiği panelde konuşmacı olarak Prof.Dr. Adnan Kahil , Prof.Dr. Frosina Remenski , Prof.Dr.Mersel Bilali , Prof.Dr.Nano Ruzin ve Prof.Dr. Stevo Pendarovski katıldı. Düzenlediğimiz panel ile 5.Yıldönümüzü coşku ile kutladık.

Konuşmalardan özetler:

Prof.Dr.Adnan Kahil:

Makedonyada yaşayan Türkler sistematik olarak fakirliğe itiliyor.Bazı kanun uygulamaları iki büyük etnik grup arasında anlaşmalı kolaylıkla uygulanmaya koyuluyorsa Türkler gibi küçük azınlıklardan sıkı kurallar istenilmektedir.Bu da küçük azınlıkların ikinci değil üçüncü sınıf vatandaş olarak hisetmelerini sağlamaktadır.Eğer Makedonya Avrupa Birliği'nin girme eşiğine yaklaştığında Türkler en fakir halk olacaksa, girmesek de olur.

Prof.Dr.Frosina Remenski:

Türkler hakkında yaptığımız bazı araştırmalar gösteriyor ki Makedonya'da iki büyük etnik grup (Makedonlar ve Arnavutlar) arasında ki kriz olaylarında Türkler durumun çığrından çıkmasına engel olmuşlardır. Ondan dolayı Türkler Makedonyada küçük bir topluluk olduklarına rağmen Makedonyanın ağır başlı kurucularındandır.

Prof.Dr.Nano Ruzin:

Makedonyada küçük azınlıklar burda Türkler başta olmak üzere gerçekten çok büyük haksızlık ve zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Bunu ancak Avrupa Birliği'ne gireceğimiz zaman aşacağiz. İnanın Makedonya Avrupa Birliği üyesi olduğu zaman küçük azınlıklar altın çağını yaşayacaklardır , çünkü Avrupa insanı küçük azınlıklardan bizim gibi tedirgin olmaz, aksine zenginlik olarak görmektedir.

Prof.Dr.Stevo Pendarovski:

Türklere karşı uygulanan haksızlıklar sadece Makedonya Cumhuriyeti'nde azınlık oldukları için değil Avrupalıların da din farklılığından doğan önyargılı bakış açıları var.Bir Türkiye Cumhuriyetine bakın 40 yıldır Avrupa kapısı ardında bekletilmektedir. Avrupa Birliği resmi makam sahipleri dile getirmemelerine rağmen ,emekli olduklarında hepsi Türklerin Avrupada ne işi var onlar Müslümandırlar diye demeçler vermektedirler.

Prof.Dr.Mersel Bilali:

Makedonyada ,Türklere yapılan haksızlıkları anlamak için çok büyük araştırmalar gerekmez. Bugünkü iktidarı ve küçük ortağı olan Türk partisinin acizliğine bakmak yeterlidir. Bu iktidar bürokrasiyi ,devleti o kadar hantallaştırdı ki ,hüküm sürdüğü bu 7 yıl içerisinde devlet kurumlarında 140 bin kişi işe alindı ,orda 8.000 kişinin Türk olması lazım. Bu var mı ? Yok!

Düzenlediğimiz panele katılan değerli konuşmacıların konuşmalarının geniş özetleri Ufuk Dergisi'nin 25.sayısında yayınlanacaktır.

joomplu:176joomplu:177