16. sayının heyecanını yaşıyoruz bu sefer de. Beraber gelişiyoruz. ISSN numarası ile beraber, yayın kalitemiz bir kat daha arttı. İç ve arka kapaklarımızda yeni tasarımlar ile karşınızdayız. Ufuk Dergisi daha güzel görünüyor. Beğeneceğinizi umuyoruz. Hepimize hayırlı olsun.
Bu defa Ustruga’dan bir ses yükseliyor. Ustruga Şube başkanımız İlker Gavaz’ın “Ustruga’da Türk Olmak” yazısı büyük ses getirecek. Ohri’den başka bir ses yükseliyor. Müdavim yazarlarımızdan Maksud Ali’nin ise “Nepotizm ve ‘Dilsiz Şeytanlar” adlı yazısı da bir o kadar ses getirecek türden. Ohri’den devam ediyoruz. Ufuk Dergisi çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Ohri’de derneğimizin İkinci Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleşti. Yine aynı münasebetle tarihçi Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu davetimizi kırmayarak Ohri’de bir konferans düzenledi.
Üsküp’e geri dönecek olursak, dergimizin imtiyaz sahibi Enes İbrahim “Güneş Ufuk’tan Doğuyor” yazısı ile Nihat Selman’ın “Bozkurt” yazısı okunulması gereken yazılardan sadece iki tanesi. Elvin Hasan “Türkçe Eğitim ve Öğretmen Kadrosu” yazısıyla araştırmalarına dayanarak kalemini konuşturmuş yine.
Ne içindeyim zamanın
Ne de büsbütün dışında
Yekpare, geniş bir ânın
Parçalanmaz akışında.
Bu mısralar Ahmet Hamdi Tanpınar’a ait. Bir yana sürüklüyor hepimizi. Alpay İgci “Büyük Sanılan Küçükler” yazısıyla alıp götürecek, düşündürecek sizi. Çünkü her cümlesinde bir ustalık var ve çocukluğuna iniyor şöyle diyor: ‘Büyük sanılan küçüklerle, bir şey olduğu düşünülen hiçbir şeylerin zamanına şahitlik ediyoruz. Küçükken pek bir mutluymuşum; dünyayı daha adil, düzgün bir yer bilerek, Yugoslavya’nın Alis Harikalar Diyarı’nda yer aldığını varsayar gibi yaşamışım. Şanslıydım da üstelik. Hem yaşadığım şehir hem ailem, tanıdıklar açısından… İyi ki “o zamanlarda” küçük olmuşum. Bilgilere açık, yeni yeni öğrenen bir insan olarak o “büyüme”mi öyle bir dönem ve yerde yaşamışım. Ergenliğe geçerken bu hülyam yıkılmaya başladı; yaşadığım yer artık dünyanın bodrumu idi. Sene olmuş 2011. Benim sakallarım çıkmış; çıkan sakallarımı kesmeyip şekillendirmişim bile. Büyümüşüm. Bu büyük hâlimde sahip olduğum dünya görüşümün, dünyayı gördüğüm pencerenin “sağlıklı” olduğu fikrindeyim. Bunu nereden mi biliyorum? Bugünden! Bugünden biliyorum elbet.’ Siz de bilmek istiyorsanız okuyun ve öğrenin.
Şerh-i Kitab bölümümüzde Sezen Seyfullah son günlerde Türkiye’de bir kesim tarafından okunmaya şayan bir roman olarak gösterilen İhsan Oktay Anar’ın “Puslu Kıtalar Atlası”nı ele aldı. Keyifli okumalar dileriz.
İÇİNDEKİLER
Güneş Ufuk’tan Doğuyor
ENES İBRAHİM
Büyük Sanılan Küçükler