6 Mart 2012 tarihinde Üsküp Holiday İnn'de ''Yeni ne var?'' konulu çaılma toplantısı düzenlendi. Makedonya Cumhuriyeti hükümeti ve sivil toplum sektörü arasındaki işbirliği teklif stratejisi (2012-2017) SKT’lar için tartışma ve danışma önerileri olarak gündeme alındı. STK'ların  düşüncesi ve görüşleri alınmayan/sorulmayan siyaset. Ve hükümetin sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği stratejisiyle bu kuruluşlar siyasetten ve siyasi kararlardan uzaklaştırılmış oluyorlar, diye eleştiriler yöneltildi. Makedonya'nın değişik bölgelerinden STK temsilcileri ile uzman kişilerin katıldığı toplantıya UFUK Derneği tek Türk derneği olarak toplantıda yer aldıı. Toplantıya UFUK Derneği'ni temsilen Enes İbrahim katılırken konuşmasında '' devlet ile STK'lar arasında diyaloğun eksik olduğunu dile getirdi.Diyalog eksikliği ve yanlış çalışma süreçlerinden bol örnekler verirken en son hükümetin daha doğrusu  Ohri Çerçeve Anlaşması'nın Uygulanmasından sorumlu sekretarya geçen yıl MATÜSİTEB'e Ohri Çerçeve Anlaşması'nın 10.yılında Türkler konusunda bir projeyi desteklediğini bildirdi. İbrahin , bu proje Türkler için önemli bir proje olduğu ve 10 yıllık süreçte Türklerin konumu tartışılacağını Türk halkı beklerken, tam aksine bu proje seçim kampanyasına dönüşmüş oldu.Devlet kurumu tarafından desteklenen projenin uygulanma dönemini gözönünde bulundurduğumuzda resmen MATÜSİTEB seçim kampanyası döneminde projeyi gerçekleştirdi.Bu STK seçimlerde taraf tutup,bir şekilde seçim döneminde  halkıımızı yönlendirmek isteyip,bu proje ile seçim kampanyası düzenledi. Hiçbir etiğe uygun olmayan bu hareket Türk halkını rahatsız etmişti.Özellikle devlet kurumlarından  desteklenen projelerin gerçekleştirme dönemi önemlidir.Bu konuda hem STK'lar, hem de devlet kurumlarının daha şeffaf olması gerektiğini söyledi.Ayrıca İbrahim,devlet kurumlarının azınlıkların oluşturduğu STK'lar ile yeterli düzeyde diyaloğu olmadığını ve genelde %20'nin altında ki azınlıklar devlet kurumları tarafından yeterince muhattap alınmadığını söyledi. ''
Makedonya'da ki STK'ların büyük bir bölümü, devletin politika kurma sürecinde sivil toplum kuruluşların katılımı için sivil toplum sektörü, projeleri uygulamak için işbirliği ve bütçe kaynakları enstitü çerçevelerinin kurulması gerektiğini düşünüyor.