Makedonya Cumhuriyeti, bağımsızlığının ilan edildiği 1991'den bu yana ikinci defa düzenlenen erken parlamento seçimi için 5 Haziran’da sandık başına gitti. Makedonya'da erken seçim kararı alındıktan hemen sonra küçük siyasi partiler kolları sıvayarak seçim öncesi koalisyon pazarlığına başladılar. Tabii bu pazarlıklarda Türk partilerini de gördük. Düzenlenen bu seçime Türk Hareket Partisi, Türk Millî Birlik Hareketi, Türk Demokratik Partisi ile kurulma aşamasında olan Türk Aydınlık Partisi katıldı. Türk Demokratik Partisi seçim öncesi koalisyonunu değiştirmeyip, eski partneri olan VMRO-DPMNE (Milliyetçi Makedonlar) ile seçime girdi. Türk Hareket Partisi ile Türk Millî Birlik Hareketi seçim öncesinde SDSM (Sosyal Demokratlar Birliği) ile seçime girerken, kurulma aşamasında olan Türk Aydınlık Partisi Makedonya Cumhuriyeti İçişleri Eski Bakanı Lyube Boşkovski'nin partisi Birleşik Makedonya Partisi ile seçime girdi. Arnavut partilerinde de Türk adayları görebildik.

Meclis Başkanı Trayko Velyanovski, seçimlerin şeffaf ve demokratik olması için tüm siyasi partileri kurallara saygı göstermeye davet etti. Meclis Başkanı Trayko Velyanovski'nin bu çağrısına özellikle Arnavut partileri destek verirken, daha önceleri Arnavut bölgelerinde yaşanan olaylar tekrarlanmadı. Arnavutların yoğun yaşadığı bölgelerde seçim hür ve demokratik geçtiğini söyleyebiliriz. Bu seçimlerde esas, Makedonların yoğun yaşadığı bölgelerde kavgaların, olumsuzlukların yaşandığını gördük. Üsküp'te sivil polisler tarafından ölümüne dövülen bir Makedon asıllı vatandaş hayatını kaybetti. Türk bölgelerinde seçimin sakin geçtiğini söylememiz doğru değil. Türk bölgelerinde de özellikle kırsal alanda yaşayan soydaşımıza seçim kampanyası ve seçim günü sürecinde polislerden tehditlerin alındığını gördük. Diğer bir yandan Türk Türk'ü tehdit etti, para karşılığında da Türk ve Arnavut partileri için çalışanlar oldu. Özellikle hiçbir Arnavut'un yaşamadığı bölgede Arnavut aday için çalışan imamlarımız, kurum ve kuruluşlarımızın yöneticilerini gördük. Bu imam ve yöneticiler kırsal alanda yaşayan soydaşımıza para karşılığında Arnavut partisine oy vermelerini teşvik ettiler. Her neyse Türkler açısından bu seçimin hür ve demokratik geçmediğini, Türk oylarının çok fazla partiye dağıldığını gördük.

İktidarın küçücük ortağı olan TDP, VMRO-DPMNE koalisyonunda iki aday ile seçime girdi. Her seçimde olduğu gibi, bu seçimde de çıkabilir yerden partinin başkanı Hasipi beşinci kez milletvekili adayı oldu. Türkiye Başbakanı Recep Tayyib Erdoğan bile biri üç kez aday olmalı derken, Hasipi beşinci kez aday oldu ve milletvekili koltuğuna yine oturdu. TDP'nin beşinci seçim bölgesindeki adayı ise daha önceleri Arnavut ve Makedon partilerinden aday olan biri. Bu sefer TDP'den aday oldu. Demek ki TDP'de TDP'linin kalmadığını görmek mümkün. Seçim öncesi oluşturulan bu koalisyonda Romanların (Çingeneler) konumu Türklere göre çok daha iyiydi. Seçim propagandası sürecinde TDP Genel Başkanı Hasipi, Türklerin değil adeta milliyetçi Makedonların sözcülüğünü yaptı. Her gittiği yerde Makedonların kimliklerini kaybetmeyeceğini, VMRO-DPMNE ile Makedonya'nın geleceğini inşa ettiklerini beyan etti. Fakat hangi geleceğini inşa ettiklerini tam olarak belirtmedi. Acaba her cami yerine kilise, Makedonların millî kahraman ve papazlarının heykelleriyle mi Makedonya'nın geleceğini inşa ediyorlar? Merak konusu. Yıllardır Türk tiyatrosunun yapılacağını, Atatürk'ün baba ocağının onarılacağını, küçük millî topluluklara parlamentoda garantili yer sağlayacağını 10 yıldır iddia eden Hasipi, 10 yılda bunlardan keşke en azından birini yapabilseydi. Kişisel çıkarları ön planda olduğundan dolayı siyasi sorumluluğunu yitiren Hasipi partiden istifa etmesi gerekirken, beşinci kez milletvekili oldu. Özellikle partinin Üsküp il merkezi her defasında Hasipi'nin milletvekili olamayacağını ve Hasipi'ye karşı parti içinde muhalefet olduklarını söylese de, bu merkez Üsküp Türk halkına doğruları söylemeyip, Hasipi'nin tekrar milletvekili olmasında büyük bir pay sahibidir. Ayrıca kendi sandıklarında bu koalisyona 0 oy çıkarken, TDP Üsküp il merkezi yöneticilerin yaşadığı mahallelerde TDP'nin koalisyonuna ya hiç ya da çok az oy çıkıyordu. Genelde bu sandıklardan Arnavut partilerine oy çıktı.

Türk Hareket Partisi, Sosyal Demokratlar Birliği'nin önderliğindeki koalisyon ile seçime girdi. THP 2. Seçim Bölgesi’nden Sibel Kahil, 4. Seçim Bölgesi’nden Mümin Yakupov ve 6. Seçim Bölgesi’nden Menfi İlyazi'yi aday gösterdi. Adayların listedeki konumları zordu. Milletvekili olmalarına şans verilmiyordu, fakat Sosyal Demokratlar Birliği önderliğindeki koalisyon hükümeti kurduğu anda THP Genel Başkanı Prof. Dr. Adnan Kahil, Makedonya Cumhuriyeti devlet bakanı olma sözü almıştı. En azından anlaşmalar bu yönde idi. THP seçimlere ciddi hazırlanırken, bu seçim kampanyasında bir hayli çaba sarf etti. Bu seçimde en fazla oyunu arttıran parti Türk Hareket Partisi oldu. Özellikle Üsküp'te diğer Türk partilerine ciddi bir oy farkı atan THP, güçlü olduğu Radoviş, Konçe, Kanatlar, Debreşte’de oylarını daha da arttırarak en son yerel seçimlerden daha fazla oy aldı. Genel anlamda THP’nin, yer aldığı koalisyona son yerel seçimden fazla oy verdiği bilinen bir gerçek. Hele Üsküp'ün Çayır Belediyesi sınırları içinde THP'nin bulunduğu koalisyonun TDP'nin koalisyonuna büyük bir fark atması sürpriz olmadı.

Türk Millî Birlik Hareketi de daha önceden THP gibi Sosyal Demokratlar Birliği'nin önderliğinde oluşturduğu Muhalefet Cephesi’nde yer almıştı. Seçim sürecinde de değişme olmayıp, Sosyal Demokratlar Birliği'nin önderliğindeki seçim öncesi koalisyonda kendine yer buldu. TMBH Genel Başkanı Erdoğan Saraç, 5. Seçim Bölgesi’nden 5 sıra adayı olurken, garantili yerden aday olmuştu. TBMH'nin 6. Seçim Bölgesi’ndeki adayı Doç. Dr. Nazım İbrahim 5 sıradan aday olmuştu. Erdoğan Saraç, 6. Seçim Bölgesi’nde yerel seçimlere göre oy oranını aynı tuttu. 5. Seçim Bölgesi’nde ise THP ile birlikte aynı koalisyondan olduğundan SDSM koalisyonunun oylarında bir artış görüldü.

Türk Aydınlık Partisi ise Birleşik Makedonya Partisi ile koalisyona girdi. Koalisyonun 5. Seçim Bölgesi’den 4. sırada parti başkanının oğlu Alper Tufa vardı. Büyük bir hayal kırıklığı yaşayan parti ve koalisyon, Makedonya genelinde hiçbir milletvekili çıkartmadı. Türk seçmenden de neredeyse hiç denecek kadar az oy aldı. Seçimden 12 saat sonra ise M.C. İçişleri Eski Bakanı ve Birleşik Makedonya Partisi Başkanı Lyube Boşkovski, iktidarın baskısı ile bir insana yakışmayacak şekilde göz altına alınıp, tutuklandı.

Makedonya'nın doğusundaki Türkler ise TDP'nin koalisyonuna büyük bir darbe vurdu. Her Türk köyünde TDP'nin koalisyonu fark yedi. Valandova, Doyran, Radoviş, Karbintsi, İştip, Konçe belediyelerine bağlı Türk köylerinde TDP muhalefetteki partilerden büyük fark yedi. Doğu Makedonya'da ise en ilginç olan, hiçbir Arnavut'un yaşamadığı bölgelerde Arnavut adayın oy alması idi. Bir Türk kurumunun başkanından “Arnavut adaya oy vermezsen çocuğunun bursunu keseriz” tehditlerini gördük. Para karşılığında Türk köylerinde Arnavut adaya oy istenildiğine şahit olduk. Bu kurumun yöneticisi, yolunu gerçekten kaybetmiş; kimlere hizmet ettiğini bilmiyor.

Genelde Türk seçmeni bu seçimde oylarını bir yerde toplamayıp, hemen herkese oy verdi. Hasipi'nin bölücü ve kirli siyaseti ile her seçimde partisinin siyasi pazarlıktaki değeri düşmüştür. Hasipi kendi partisinden bile ikinci bir milletvekili istemezken, başka partiden Türk milletvekilini parlamentoda görmek ister mi? Her seçimde oylarını kaybeden TDP, bu seçimde tamamen Makedon oyları ile milletvekili olmuştur. Tüm analizlere göre bu seçimde Türk partilerine 15.000'den fazla oy gitmemiştir. Buna göre yapılan tüm analizlere göre 15.000 oyun %70 THP ve TMBH'nin SDSM koalisyonuna giderken, geri kalan kısmı ise VMRO-DPMNE'nin koalisyonunda yer alan TDP'ye gitmiştir. Özellikle Batı Makedonya'da Türk seçmeni Arnavut partilerine de oy vermeyi tercih etmiştir.

Türkler 2008 parlamento seçimlerine göre genelde iyi bir seçim geçirmiştir. Her ne kadar TDP çok büyük bir oy kaybı yaşasa da bu dönemde en azından bir milletvekili ile parlamentoda olacak. TMBH Genel Başkanı Erdoğan Saraç'ın da milletvekili olması ile 120 koltuklu parlamentodan ikisi Türk'e ait. Fakat bununla yetinmemek gerek. Çünkü 20.000 nüfuslu Boşnaklara parlamentoda 3 koltuk kazandı. 2 Sırp partisinden 2 Sırp, 2 Ulah partisinden 2 Ulah ve 2 Roman partisinden 2 Roman (Çingene) milletvekilini parlamentoda göreceğiz.

Makedonya Türkleri her seçimde oy kaybediyor. Oy kaybı yaşayan Türklerin ileride sıkıntılar yaşayacağı kesindir. Toparlanma zamanı çoktan geldi. Bir iki koltuk için kavgaları bir kenara bırakıp, Makedonya Türk toplumunun esas sıkıntılarına çözüm bulalım, sorunlarımızı en azından hep birlikte gündeme getirelim. Şimdiden diğer seçimlere hazırlanmak gerek. Türk gencine umutsuz olmak yakışmaz, umutluyuz! Önümüzdeki seçimde birlik ve beraberliği sağlarsak yine 4 Türk milletvekiline sahip olacağımıza inanıyorum.