Yıllar öncesi yani halen sözün suç olduğu Balkanlarda adamın biri Lenin’in heykeli altına durup...Masalımsı anlatım girişe bakarmısınız?Ahlaka uygun mu?Bu yazı benim ahlakım için size ne söyleyebilir acaba ?‘ ‘ Ey sen aşağı in de bana 20 lekle ailemi nasıl geçindireyim söyle’’şeklinde konuşmus.Birileri duymuş,akrabam 6 yıl hapsi boylamış.Dile kolay...Tunca hitap etti diye 6 yıl esaret, düşünce sisteminin ahlakına ne diyelim.

Heykelin durduğu yerde yeller esiyor.Lenin hurda oldu,eritilip gitti ama bu düşünce sisteminin yeniden hortladığının kanısındayım.Tunç gibi kolay erimiyor.Tunç kafalar buna izin vermiyor.Kendilerini Lenin sayıp beğenmişler bir kere.Onlarla bizi korkarım ‘parlak bir gelecek bekliyor’.

Birleşik Amerikan Devletleri’nin kurucusu sayılan George Washington’a krallığa benzeyen ömür boyu başkanlık teklif edildiğinde,ben getirilmesi için savaş ettiğim,uğraş verdiğim bu anayasayı yıkmam,2 dönem başkanlık yeter demiş. Amerikalılar onun anısına başkentlerini soyadıyla adlandırmışlar.

Ahlakımız buraya kadar iyi mi?

Saygıdeğer Makedonya Türkleri tarihe böyle girilir.Muhteşemlikle yani Süleyman’ın,Washington’un yada kendi Volterlerini kapatmayan Fransa başbakanın.

Farketmez ‘Sogan başı olam yalnız baş olam’düşünce felsefesiyle değil hem düşünce hem felsefe söz dizisini pek anlayamadım.Anlayana eyvallah.

8 yıl yetmedi de parti tüzüğünü değiştiriyorlar.Uyanıklar,başta olsunlar diye.Bu tür payton partilere şimdi ‘Sultan partileri’ deniyor Makedonya’da.Hafif küçümseyici ama ne bilsinler bizimkilerde çıt yok iken.

Yazı nasıl yazanın ahlakını gösterir? Lenin’in düşünce felsefesine göre mi?

Yeni yeni hür konuşmaya yazmaya başladık.Bir taraftan mahkeme tehdidi,bir taraftan ahlaksızlıkla suçlamalar.Allah’ım sen aklımı koru.Biri Lenin’e söz attı diye 6 yıl hapiste yatarsa,bize tehdit ve iftiralar vız gelir.

Yazar yazıyı dolaylı bir yolla anlatır ama bu yol,yazar yazısı oluşturma yoluyla kesişmez ve bunu sizin anlamanız biraz zor oluyorsa üzgünüm.

Yazar yazıyı oluşturma dolayısıyla anlatma yoluna stil denir. ‘Bazı insanların stili var,bazılarının yok.Kedilerin stili var’,yazmış.Yazarın biri stili anlatmak için bana göre de iyi anlatmış.

Ay ben sizin çarık stilinizi seveyim.Peki Dostoyevski budala da budala,suç ve cezada katil miydi ki biz yazdıklarımızdan ahlaksız olalım.

Bir insanın kullandığı sözcükler tek başına onun ahlakına dair çağrışımlar yapabilir.Benimkiler meydanda,ben buyum.

‘Herkes sözleri bilir,eli kalem tutar,kağıt bulur ama herkes oturup yazı yazamaz’. Bunu ancak stili olanlar yapar.

‘’Gönlüm uçmak ister iken

Semavi bölgelerde

Ayağım takılıyor yerdeki gölgelere’’

Yazmış stili olan koca şair, Üsküb’ün ahlaka uygun efendilik dediğimiz bir davranış stili vardır.

Komunizmde Türk yöneticileri genellikle Makedonya’nın doğusundan iken, demokraside genellikle batıdan.Bu ne zaman değişecek ve tesadüfmüdür?.Bölgecilik yapmıyorum,biz Üsküplü’ler hoşgörülüyüz.Yazım buna dair olacaktı,yine nasip olmadı.